Wij vinden dat wonen en sociaal domein sterk met elkaar te maken hebben. Daarom organiseerden wij een bijeenkomst op 18 oktober 2021. Ons doel was informatie te krijgen, zodat wij een goed advies kunnen geven aan het college.
We waren met meer dan 30 personen van dorpsraden, de cliƫntenraad van Andes, de dialoograad van stichting sociale teams, wethouders Nynke Houwing en Albert Trip en de leden van onze adviesraad.
Na een inleiding door wethouder Houwing gingen we met elkaar in gesprek over vijf stellingen. De gespreksleider was Petra van der Horst van de landelijke koepel van adviesraden.
Er zijn zinnige opmerkingen gemaakt die voor ons belangrijk zijn voor het uitbrengen van een advies. We hebben de aanwezigen toegezegd om hen ook weer te informeren.
We besloten de geslaagde bijeenkomst met een kop soep, belegde broodjes en een gehaktbal.
De 5 stellingen waren:
1. Wonen en leefbaarheid zijn sterk met elkaar verbonden.
2. Jongeren moeten in de eigen woonomgeving kunnen wonen, dat vergroot in de toekomst de leefbaarheid en het naoberschap. Is dat zo? En zo ja, wat moet daarvoor gebeuren?
3. De ideale nieuwbouwwijk bestaat uit sociale woningbouw, huur en koopwoningen met plaats voor inwoners uit eigen dorp, nieuwkomers en mensen die beschermd of begeleid wonen.
4. Voor kleinschalige woonvormen voor zowel jongeren als ouderen moet ruimte zijn. Bewoners(groepen) moeten hiertoe het initiatief nemen.
5. De gemeente moet denken in oplossingen en nieuwe woonvormen mogelijk maken op bijvoorbeeld niet-gebruikte voetbal velden, landbouwschuren etc.
Dit jaar (2021) hebben we digitaal moeten overleggen. De afgelopen vergadering was weer live, in de raadszaal. We hebben advies gegeven over de functie ouderenadviseur. In juni hadden we een thema-avond over de Participatiewet. Naast de beleidsambtenaar gaf het Sociaal Team toen een presentatie.